Vürtsikad juustupirukad

Taigen:

Nisujahu 500 ml
Alma küpsetusvõid 100 g
Soola
Alma 20% hapukoort 6 sl

Juustutäidis:

Valio Lacey Swiss FIT juustu 250 g
Valio Viola laktoosivaba toorjuustu 125 g
Sojakastet
Cayenne'i pipart
Suitsutatud maguspaprika pulbrit
Tumedat suhkrusiirupit
Meresoola

Kaste:

Alma 20% hapukoort 200g
Peterselliõli
Tükeldatud rohelist sibulat

Ahjukõrvits:

Muskaatkõrvitsat pool
Oliiviõli
Meresoola
Suitsutatud magusapaprika pulbrit

Valmistamine

Taigna valmistamiseks sega kokku nisujahu, sool, küpsetusvõi ja hapukoor. Sõtku taignast elastne taignapall ja pane toidukile ümber ning aseta üheks tunniks külmkappi.

Järgmisena valmista juustutäidis. Selleks riivi juust, sega juurde toorjuust ja lisa maitse järgi sojakaste, suhkrusiirup, cayenne pipar, paprikapulber ning meresool.  Kuna sojakaste on päris soolane, siis ole selle lisamisega ettevaatlik. Põhimaitse anna sojakastmega ja vajadusel lisa soola juurde.
Vormi juustutäidisest 40-50 grammised pallid ja aseta seniks külmkappi kuni valmistad ette taigna.

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Kui taigen on 1 tund külmkapis olnud, siis murra taignast 75 grammised tükid ja rulli kahe küpsetuspaberi vahel väga õhukeseks kettaks. Võta taigen küpsetuspaberi küljest lahti ja aseta selle keskele juustupall ja tõmbas taigen ümber selle, et tekiks justkui kotike. Seejärel seo nööriga ülevalt kinni nagu pildilt näha ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Piserda pirukad õliga üle.
Küpseta pirukaid seni kuni taigen muutub kuldseks ja krõbedaks, minul kulus selleks umbes 15 minutit. Kuid jälgi kindlasti, sest ahjud on erinevad ja toimetavad eri moodi.

Ahjukõrvitsa jaoks pese kõrvits, puhasta seest. Lõika ühesuurused pool kettad ja määri maitseainetega kokku ja aseta ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadises ahjus 10-15 minutit.

Nüüd tuleb retsepti kõige raskem osa, dipikastme valmistamine. Selleks sega omavahel hapukoor, tükeldatud roheline sibul ja peterselliõli ning valmis see ongi.

 

Kristian Neemela, Valio toidublogija
http://kristiankokkab.blogspot.fi/