Piparkoogid

Siirup

Suhkrut 800 g
Vett 250 g

Tainas

Alma Eesti võid 300 g
Õli 2-3 sl
Mett 3 sl
Alma hapukoort 250 g
Muna 3 tk
Soola 1/4 tl
Soodat 2 tl
Sidrunhapet 1 tl
Jahu 1,5 - 2 kg
Piparkoogimaitseainet 1 pakk

Valmistamine

Kõigepealt valmista siirup, mis on piparkoogitaigna kõige olulisem osa. Pane pott tulele, vala sinna 200 g suhkrut ja lase sellel sulada. Tee seda pliidi keskmisel kuumusel, siis ei kõrbe suhkur ära. Kui suhkur on juba tasapisi sulama hakanud, sega pidevalt puidust lusikaga. Sega ja sulata kuni suhkur on sulanud tumepruuniks. Võta pott tulelt ja vala peale kuum vesi (250g), ole ettevaatlik, kuna segu on väga kuum. Kui vesi on segatud suhkrumassi, pane pott tagasi tulele ja lisa ülejäänud 600g suhkrut. Kuumuta ja sega, kuni kogu suhkur on sulanud. Võta pott tulelt ja lase siirupil jahutda.

 

Lisa natuke jahtunud siirupile piparkoogimaitseainesegu, sool, mesi, õli ja või. Sega õrnalt läbi ja lase segul veel jahtuda.

 

Mõõda teise anumasse õige kogus jahu ja sõelu see läbi. Lisa jahule sooda ja sidrunhape.

 

Lisa suhkrusiirupi segule hapukoor ja lahtiklopitud munad, sega mass läbi. Seejärel lisa hulka suurem osa jahusegust ja alusta segamist/sõtkumist. Vajadusel lisa jahu juurde. Valmis tainas peaks tulema sõtkudes käte küljest lõpuks lahti ja olema mõnusalt pehme. Kui tainas on korralikult sõtkutud, pane see külmikusse paariks tunniks seisma, enne kui hakkad sellest piparkooke vorpima.

 

PS! Piparkookitaignale võib lisada ka kuivatatud-jahvatatud apelsinikoori, see annab mõnusa maitse. Kuid apelsinikoored peaksid varuma juba varakult, et need õigeks ajaks oleksid kuivad ja valmis jahvatamiseks.

 

 

Head meisterdamist ja kaunist pühadeaega!